2015. nov. 26.

Kritika #87 - Sam's blog

Sziasztok, drágáim! :)
A legújabb elkészült kritikámat szeretném veletek megosztani, mely a Sam's blog címet viseli. Az íróját nem lesz nehéz kitalálnunk: Sam. Aki ajánlós blogot keres, mindenképpen vessen rá egy pillantást!


Kinézet: Első benyomásra mindenképpen egy plusz pontot kapsz tőlem az ellenőrződbe, és meg is magyarázom neked, miért: a design nem kódos. Ennek nagyon örültem, hiszen manapság már az olyan blogok vannak többségben, amelyeket mindenféle csicsával, különböző bonyolultságú kódokkal látnak el, és ezek már kezdenek elég sablonossá válni - persze kivétel mindig akad. Nem tudom, tervezed-e átalakítani a designt, de ha igen, mindenképp maradj ennél a formánál.
Oké, megvolt a pár mondatos, felszínes vélemény. Most pedig jöjjön részletesebben! Kezdeném rögtön a fejléceddel, hiszen az a legszembetűnőbb. Túl egyszerű, legalábbis ami a hátterét illeti. A szürkével színezett kép, és az azon található textúrák összemosása, hangulata nagyon kellemes hatást kelt, maga a könyv képe pedig tökéletesen illik a blogod témájához. A feliratot és a keretet körbeágazó zöldes árnyalatú leveleket szintén ügyesen eltalálta a készítő, mert nagyon jól passzol a szürke uralkodó árnyalathoz. Eddig tehát azt mondom, nagyon egyedi a fejlécmegoldás, ráadásul még ízléses is, hiszen nincsen túlcsicsázva. Később ez viszont gondot okoz, mert a középponti képtől távolodva már nem látni semmilyen textúrát, ez főleg a négy sarokban mutatkozik meg. Ugyan nem tudom, milyen módszerrel lehetne ezt kicsit feldobni, de néhány halványabb, a levelekhez hasonló zöld textúramosásokkal megpróbálnám kicsit kitölteni azt az ürességet.
Maga a blogháttér piszkosfehér, amelyen sötétszürke "repedezések" láthatók. Alapvetően nem rossz, bár ezt is egyszerűnek tartom, de való igaz, hogy nehéz olyan megfelelő képet találni, ami kitűnően funkcionál háttérként. A bejegyzések háttere fehér - ezzel nem lőhetsz mellé, nincs is semmi baj vele. Azonban a betű színe és típusa nem éppen szerencsés választás. A zöld árnyalaton kicsit sötétítenék, hogy pontosan ugyanolyan tónusa legyen, mint a fejlécen szereplő címnek. A dőlt stílust feleslegesnek tartom, hacsak nem olyat szeretnél írni a szöveg egy részében, melyet kiemelten fontosnak tartasz. Állítsd vissza alapra, ha lehet egy tanácsom, és a betűtípussal is kísérletezz kicsit. Annyiféle van! Gerogia, Times, Verdana, stb. Nézd meg, melyik passzol legjobban az általad elképzelt arculathoz, és állítsd át kedvedre! 
Egy kicsit még mélyebbre ások: ugorjunk a menükre! Maga a kódolt doboz stílusa tetszik, de a színén például lehetne változtatni. Egy designer tudja, hogyan kell. Ha például az egeret ráviszed egy menüsorra, feketévé változik, pedig szerintem a szürke, vagy az a védjegyeddé vált sötétzöld jobban mutatna helyette. Az első oldalad a galéria, ahol különböző témákra szeparálva vidítasz fel bennünket szebbnél szebb képekkel. Ezeket nagyon hasznosnak tartom, hiszen ihletadó hatásuk van, emellett még némelyik káprázatos is, jó kedve lesz az embernek, ha sokáig nézi őket. A filmajánlóknál - ahogyan a címében is benne van - különböző filmekről mondasz rövid véleményt, és emellett megosztod velünk az alapvető információkat, amelyeket tudnunk kell róla (szereplők, játékidő, rövid cselekmény, trailer). Nagyon hasznos menünek tartom, és biztos vagyok benne, hogy ha több időm lesz, alaposan végigolvasom mindet. A sorozat- és könyvajánlók oldaladról ugyanez mondható el: a tartalmuk leírásán kívül kedvet adsz hozzájuk egy szép borító beillesztésével, illetve a saját tapasztalatod megosztásával. A véleménykifejtések talán az egyik leghasznosabb topikod, legalábbis engem ez fogott meg leginkább. Különböző, érdekes témákról fejted ki a véleményedet hosszasan, elfogultság nélkül, miközben érvekkel támasztod alá, szerinted miért van úgy, ahogyan te gondolod. 
A modulsávban található további modulokról: az információk szövegdobozban minden alapvető dolgot megosztasz a bloggal kapcsolatban, ami teljesen rendben van, semmit nem is hiányolok belőle. A feliratkozó fül rögtön az oldalak alatt található. Megfelelő elhelyezés, mert szem előtt van. Ami még különösen tetszik, az a "Hamarosan..." elnevezésű szövegdobozod, amelyben leírod, milyen bejegyzések várhatók a jövőben a blogon. Meghatódva láttam, hogy a Skyscraper Blogdesign által elindított kampány képe is helyet talált magának a modulsávban. Ennek szívből örülünk, hiszen reméljük, minél több ember szemét felnyitja a közös célunk. A szavazás is teljesen oké, nagyon imponáló, hogy a közvélemény véleményét kéred egyes bejegyzések megírásáról. Amin picit változtatnék, az az írói profilod elhelyezése: én lejjebb tenném a sávban, legalábbis biztosan a chat alá - amely egyébként szintén kis egyszerű, de legalább nem üt el a megszokott színvilágtól. Ugyan én kicsit változtatnék rajta, alkalmaznám rajta a zöld és a szürke színeket, amelyeket már megszokhattunk tőled. A cserék és az archívum kerültek legalulra, ezzel nincs baj, általában én is oda pakolom őket. 
Összességében az a néhány szó, amivel a blogodat tudnám jellemezni: egyszerű, néhol picit túlságosan is, de igényes, látszik, hogy sok időt szánsz rá és foglalkozol vele, ami sokat nyom a latban. A fent említett néhány apróságon változtatnék, hogy még pofásabbá váljon a blog külseje, de egyébként most sincsen vele probléma, legalábbis szerintem. Arra a pár dologra figyelj, amit fent már leírtam, próbáld meg átgondolni őket, hátha neked is jobban tetszene egy kis változtatás bizonyos részletekben.
4/5


Bejegyzések: Mivel a te esetedben nem egy történetes blogról beszélhetünk, ezért magukat a bejegyzéseket fogom véleményezni, méghozzá különböző kategóriákra osztva, ahogyan ez nálad is megfigyelhető.
Elsőként a galéria oldalad tűnhet fel nekünk. Nekem mondhatni, az egyik személyes kedvencem, hiszen rengeteg csodálatos képet találhatunk itt, amelyek inspiráló vagy csak jókedv derítő hatással lehetnek az emberre. Ezenkívül, az is megkönnyíti a köztük való keresgélést, hogy külön témákba vannak szedve, így gyakorlatilag bármilyen témakör után szeretnénk érdeklődni, biztosak lehetünk benne, hogy mindenről találunk kedvünkre valót Sam blogján.
A filmajánlókból már valamennyivel kevesebb van, mint a képekből, ami érthető, hiszen nem kis munkával - illetve idővel - jár megnézni egy hosszú filmet, összegyűjteni róla az adatokat, illetve saját véleményt formálni róla. Nagyon hálásak lehetünk azért, hogy segítesz nekünk tájékozódni a filmek világában, tippeket adva, mik azok, amelyeket érdemes közülük megnézni. Az egyetlen bajom ezzel a rendezéssel tulajdonképpen az összevisszaság. Úgy értem, mint a képeknél, itt is rendezhetnéd például műfaj szerint, mert úgy sokkal könnyebb lenne kiigazodni közöttük. Egyébként minden leírás frankó - picit a saját vélemény lehetne több, hiszen az ember ez alapján is dönt amellett, szeretné-e megnézni az adott filmet, avagy sem.
A sorozatajánló hasonlóképpen funkcionál, mint a filmajánló menüpontod tartalma. Egy, a sorozathoz készült borítókép mellett megosztasz velünk még számos információt vele kapcsolatban, illetve helyet kap néhány mondatban a saját vélemény - amit továbbra is kevesellek -, plusz a különböző évadok/részek linkje, amiért az olvasók nagyon hálásak lehetnek, hiszen egyszerűbben tudják megtalálni ezeket a sorozatokat.
A könyvajánlók menüd nagyjából ugyanígy van felépítve, mégis más egy kicsit. A könyveket sorozat alapján rendszerezed, külön az egy-, külön a többrészes műveket. Annyi baj van a dologgal, hogy néhány címen nem található link, hiába viszem rá az egeret. Ez direkt van, vagy elfelejtetted beilleszteni őket? Mert ha szándékosan, akkor mondjuk zárójelbe tehetnéd, hogy valamiképpen jelezd ezt számunkra - mint a hamarosan megjelenő kritikáidat. Egyébként itt is alapvető információkat osztasz meg velünk a könyvekkel kapcsolatban, illetve egy rövidebb tartalmat, plusz véleményezést olvashatunk tőled, ami nagy részt segít kialakítani egy alapvéleményt az olvasmányról, amelyet eddig esetleg nem ismertünk. Egyszóval, ez is egy hasznos oldal, akárcsak az eddigiek, hiszen nagyon nagy segítséget ad nekünk, ha éppen valamiféle időtöltést keresünk magunknak.
A legutolsó menüpontod a véleménykifejtés. Erre nagyon kíváncsi voltam, hiszen nem tudtam elképzelni, mit is takarhat: kritikát más oldalakról? Még több ajánlót? Aztán megnyitottam az oldalt, és láttam, hogy egyáltalán nem ilyesmiről van szó. Itt konkrétan különböző, társadalmat érintő, mindenki számára érdekes alapkérdéseket feszegetsz, több szemszögből is akár, hiszen kifejted az adott témáról a pozitív, illetve a negatív gondolataidat is. Nagyon érdekesnek találtam, hogy egyáltalán nem olyan alap dolgokról írsz, mint a bloggerek többsége, hanem különlegesebb, kevésbé gyakori témákat boncolgatsz. A tények mellett érvekkel támasztod alá a véleményedet, de mindkét oldalról megközelíted az aktuális kérdést, ami említésre méltó - ebből látszik, hogy nem vagy elfogult, ellentétben az átlaggal. Bár ezekből a véleménykifejtő cikkekből még kevés van, remélem, idővel a számuk emelkedni fog, és minél több érdekes "kritikát" olvashatunk tőled.
Összességében úgy gondolom, hihetetlen jó munkát végeztél eddig a bloggal. Lehet, hogy mások ezt nem veszik észre - csak a feliratkozók száma miatt gondolom így -, de rengeteg időt és energiát fektetsz az oldal szerkesztésébe, működtetésébe, ami nekem nagyon is átjött, és nem győzlek dicsérni érte, hiszen szeretem, ha valaki ennyire lelkes, ráadásul igényesen is dolgozik azon, amibe korábban belekezdett. Röviden tehát, szeretném megköszönni neked a többi olvasó nevében is, hogy ennyit fáradsz, rááldozva a szabadidődet arra, hogy megnézz egy filmet/sorozatot, elolvass egy hosszú könyvet, majd utána le is írd a véleményedet róluk egy rövidebb terjedelmű cikkben - ez mind időigényes, és el tudom képzelni, mennyire. Egyszóval, én csak gratulálni tudok neked magához az ötlethez, és a megvalósításához is, mert remek lett a végeredmény - noha már fent említettem, hogy a saját véleményre fektethetnél több hangsúlyt, de ettől eltekintve, nagyon pozitív csalódás volt számomra a blogod.
4/5

Fogalmazás, stílus: Itt sajnálatos módon rövid leszek. Illetve, ez nem sajnálatos, hiszen éppen, hogy nagyon pozitív véleményt tudok mondani az írásmódodról, viszont megpróbálom valamennyire kifejteni, hogy ne egy néhány soros, "kritikának" csúfolt maszlaggal járuljak a színed elé.
Maga a fogalmazásod hihetetlenül egyedi. Gördülékenyen írsz, amit nagyon egyszerű olvasni, ráadásképpen a mondatokat egyáltalán nem cifrázod túl - mint néha jómagam -, de nem is pár szóból rakod őket össze. Már itt is nagyon jól érezhető, hogy kezd felszínre törni a sajátos stílusod: lényegre törően fejted ki a véleményedet, minden szavadnál látszik, hogy az egyszerű, de mégis nagyszerű elvét vallod.
A helyesírásodat is kellőképpen analizáltam, de az a helyzet, hogy nem találtam hibát benne, ami tőlem igen nagy szó, mert szeretek kukacoskodni másokkal - persze csak módjával. Nálad rendben találtam mindent, amit nagyon jó volt látni: a vesszőket, egyéb írásjeleket megfelelően alkalmazod, ügyelsz arra, hogy ne legyen elgépelés a szövegben, továbbá gazdag szókincsedet felhasználva igyekszel nagyon változatosan kifejezni magadat, hogy elkerüld a szóismétlést - ami hozzáteszem, eddig sikerült.  
Amit még külön kiemelnék, és főként a stílushoz tudnám kötni, az a gondolataid ábrázolása. Ez alatt azt értem, hogy nagyon ügyesen bánsz a szavakkal, mindig ki tudod fejezni magadat, ráadásul különböző témákról is képes vagy véleményt formálni, ami szintén pozitív tényező, elvégre nem árt, ha az ember több téren is tájékozott - legalább minimálisan. 
Most jönne az a rész, ahol elkezdeném kifejteni, mit találtam problémásnak a blogodon, miközben olvastam az ajánlóidat, a cikkeidet, de az a helyzet, hogy nem tudok negatív tényezőt mondani róla. Ha nagyon muszáj lenne, talán azt mondanám, amit már korábban is említettem: a véleményalkotások nem elég hosszúak, terjedelmesebbre is írhatnád őket, hiszen a szavakkal remekül bánsz, ez nyilvánvaló, és élvezet olvasni a soraidat.
Ezen kívül azonban nem tudok mit kiemelni, ami kevésbé tetszene a blogodon, tehát megállapítom, hogy mindent összegezve egy remek oldal a tiéd. Nemcsak a tartalomra értem ezt, mert szólhatna izgalmasabbnál izgalmasabb témákról is a cikkek, illetve ajánlók nagy része. Viszont ha ezek pocsékul vannak megírva, az egészet le is lehet húzni a wc-n úgy, ahogyan van. Neked azonban az a szerencséd, hogy piszok jó a helyesírásod és a stílusod, ezért még csak a mosdó környékén sem jársz, nemhogy fejest kelljen ugranod a deszkáról az örvénylő piszokba. Szóval, nem húzom tovább az idődet, helyette további jó blogolást kívánok, és remélem, még sokáig látogathatjuk a csodás blogodat!
U.I.: Fel is iratkoztam, hogy később vissza tudjak nézni! :)
5/5

Összesen: 13/15
Sok sikert a továbbiakban: M. Gin


2 megjegyzés:

  1. Úristen, rettenetesen örülök, hogy tetszik a blogom. :D Köszönöm szépen a feliratkozást és az észrevételeidet, igyekszem mindet kijavítani. :)
    Továbbá, nagyon boldog vagyok attól, hogy tetszik neked a Galéria, ugyanis bevallom őszintén, ez az a kategória a blogomon, amit a legkevesebben néznek.
    Még egyszer nagyon köszönöm, hogy szántál rám időt, drága M. Gin!

    x Sam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Samantha! :)
      naná, hogy tetszik, igazán hasznos blog. A galéria is egy szuper dolog, mindenképpen hagyd fent! :)
      További sok sikert, és nagyon örülök, hogy segíthettem!
      Puszi, M. Gin

      Törlés

Anaya zatracone-dusze