2015. júl. 20.

Kritika 44# - Tamed

Sziasztok, drágák! :)
Picit megkésve ugyan, de végre valahára meghoztam a kritikát Jetta P. barátnőmnek Tamed - Megszelidítve című blogjáról. 


Kinézet: Amikor valaki először nyitja meg a linket, ez a látvány tárul a szeme elé. Az első benyomás számomra talán az volt, hogy a blogod színvilága csodálatosan szép. A vörös-piros-fehéres szürkés árnyalatokat választottad a hangulat tükrözéséhez, és meg kell mondanom, tökéletesen eltaláltad. Jobbat nem is tudnék elképzelni egy farkasos sztorihoz.
A fejlécről: alapvetően nagyon tetszik. Az egész olyan rendezett összhatást kelt, kellemes rápillantani. A lány és a farkas karaktere központi elhelyezésű, így nyilvánvalóvá válik mindenki számára, hogy ő(k) a főszereplő(k). Az őket közrefogó fordított háromszög nagyon ötletes, halványan ugyan, de látszik, hogy fontosságukat akartad vele szemléltetni. Az ezen kívül megtalálható textúrák a fejlécen - a vicsorgó farkas, az erdő egy része, a véres lépcsőfokok - nagyon jól passzolnak ide, hiszen kitűnően tükrözik a blog hangulatát. Amellett, hogy az elhelyezésük is nagyon előnyös, az elmosások a kisebb képek között egyszerűen csodálatosak, halvány átmenet látszik rajtuk. A cím rajta elhelyezésileg, stílusilag és betűszínileg is teljesen rendben van, jól látható és jól olvasható - noha én egy picikét nagyobb méretet használtam volna. Amit a sok-sok pozitívum mellé negatívumként tudnék felhozni, az magának a fejlécnek az elrendezése. Nem tudom, hogy eredetileg hogyan kellene állnia, mert nem értek hozzá, de nekem úgy tűnik, az egész jóval jobbra csúszott a kelleténél, emiatt a blog bal oldala picit üresnek tűnik. Ha lehetséges, én mindenképpen középre igazítanám, de ha ezt nem tudod megtenni, akkor a modulokat pakolnám át a bal oldalra, hogy kitöltse valami az űrt.
A design többi részéről: a bejegyzések hátterének színe úgy szép, ahogyan van, kellemes hangulatot kelt olvasás közben. A betűstílus is jó választás, noha én picit szürkítenék a színén, mert egy idő után túlságosan kivirít. Emellett az egész szöveget sorkizárttal írnám - nem pedig balra igazítottan -, mert az úgy sokkal igényesebb hatást tükröz a blogról. 
Az a néhány idézet - magyar és angol formátumban - nagyon ötletes, feldobja az egész blogot, hiszen nem mindenhol találkozhatunk ilyennel. 
Az oldalakról: a szereplőknél nagyon egyedinek találtam a képeket, hiszen némi áttűnéssel a karakterre jellemző dolgot is megmutatsz az olvasóknak. Ez néhol furcsán van megoldva, ugyanis egy-két szereplőnél nem igazán jön át, mit akartál ábrázolni rajta keresztül. De, mint mondtam, alapvetően kitűnő ötlet, soha nem találkoztam még ilyen képekkel a szereplők gárdájában. A tartalomjegyzéknél szépen, egymás alá, középre igazítva linkelted be nekünk a fejezeteket, hogy könnyen ki lehessen rajtuk igazodni. A könyvborítók mindegyike nagyon szép, noha csak a második a te munkád, de az is nagyon figyelemfelkeltő és érdekes, rögtön magára hívja az ember figyelmét. A trailerek közül nekem főként az utolsó kettő tetszik, hiszen az elsőnél nagyon kicsi a videó képe, így nem lehet nagy beleéléssel nézni. Viszont jobban örültem volna, ha mondjuk legalább az egyik trailer szövege magyar, hiszen lehet, hogy akadnak olyanok, akiknek nem épp a legjobb az angol tudása, és nem tudja összerakni a történteket. Mivel én nem ilyen vagyok, értékeltem a videót, nagyon jól össze lett rakva mind képileg, mind hangulatilag. Az összhatása izgalmas volt, felkeltette a kíváncsiságomat. A Bestiarium ötlete nagyon hasznos volt, így legalább bárki, aki eddig nem volt tisztában a misztikus lényeg mivoltával, elolvashatja az imént leírt menüpontra kattintva. A többi oldal - kritikák, helyzetjelentés, díjak - ottléte szükségszerű, tartalmilag is teljesen rendben vannak. 
Nyilván a fülszöveg az "Emlékszel..?" kezdetű kisebb terjedelmű szöveg. Ha igen, akkor egészen izgalmas, hiszen E/1-ben íródik, sejtelmesen ugyan, de utalást tesz arra, miről olvashatnak az ide tévedt bloggerek. Viszont amit kifogásolok, az az elhelyezése. Mivel fülszöveg, véleményem szerint, ezt kellene legfelül elhelyezni a modulsávban, hiszen ez alapján szerez első benyomást az olvasó, és ilyenkor jobb, ha szem előtt van, minthogy tekerni kelljen miatta. 
Az információknál elegendő tájékoztatást adsz a blogról, s leírod, honnan van a design, ki készítette a fejlécet. Szuper. Ugorjunk tovább! A chat ablak színei nekem teljesen ideálisak, kissé visszafogottak, mattabb árnyalatokkal, ami nagyon barátságos a szemnek. Tökéletes választás!
Összességében tehát egy igényes külsejű blogról van szó, melybe sok a belefektetett munka, s ez látszik is. Minden elismerésem érte, hogy gyakorlatilag saját magadnak csináltad. A néhány problémán, melyet fentebb kifejtettem, ha változtatsz, egyszerűen varázslatos design tárulhat majd az emberek szeme elé.
4/5

Történet: A blogodba már régebben is belekezdtem, ezt el kell árulnom, de sajnos időhiány miatt csak az első egy-két fejezetig jutottam, így külön öröm volt most "muszájból" tovább haladnom vele. A farkasos, misztikus fantasykat egyébként is imádom, úgyhogy nem okozott gondot, hogy mindössze egy nap leforgása alatt bekebelezzem a te történetedet is.
Az eleje nekem - meg hát ahogyan láttam, másoknak is - olyan Teen Wolfos hangulatot keltett. A főszereplőnk a barátnőjével együtt az erdőben van, táboroznak, Autumn elindul rőzséért, nehogy leégjen a tűz. Út közben túl messzire merészkedik, találkozik egy fiúval, aki konkrétan megharapja, utána köddé válik. Ez történt a mostani szálhoz képest nyolc éve. Ekkor lett farkas a lányból, s ezt a titkot egyedül magában őrizte csupán, még legjobb barátnője, Lydia sem tudott róla. Kezdésnek szerintem jó, az én blogom is hasonlóan indul, csak van némi különbség azért a kivitelezésben. 
A folytatás számomra valamivel izgalmasabb volt - az eleje is tetszett, nem azért írtam -, fordulatosabb, és a harmadik fejezet tájékán kezdtek is felgyorsulni az események: a farkastámadás híre a rádióban, Cora, a falka felbukkanása, Daniel és farkasai, a Lydia elleni támadás és még lehetne sorolni. Nagyon ügyesen szövögetted össze a történetszálakat, iszonyatosan jó érzés volt elmerülni bennük, s úgy olvasni, hogy közben végig izgultad minden egyes percét nem tudván, mi várható a folytatásban. 
Minden részletet alapos odafigyeléssel dolgoztál ki, semmi sincsen elsietve, aprólékosan építetted fel a cselekményszálakat.Több kedvencnek mondható részem is akadt benne:
először, amikor Autumn meglátogatja Corát a kórházban, és elhinti neki az igazság egy morzsáját, hogy mostantól ő is vérfarkas. Aztán arról se feledkezzünk el, amikor Daniel falkája megtámadja Autumnot farkas alakjában, de az alfahím megvédi őt, mert szeretné, ha biztonságban lenne - hozzáteszem, ez annyira kis romantikus gesztus volt tőle, hogy szinte olvadoztam a képernyő előtt. Ami még különösen felcsigázott, miért volt teljesen fekete a szeme Janának és Corának is farkas alakjukban? Hiszen rátámadtak ok nélkül Autumnra, s mintha nem is igazán önmaguk lettek volna. Mivel fejezetileg itt tartasz valahol, nem kaptunk még választ a kérdésre, de gyanítom, Daniel tud valamit, amit mi nem. Kíváncsian várom, mi az oka a fent említett jelenségnek, s mivel rukkolsz majd elő magyarázatként, mert már fűt a kíváncsiság. 
Összességében tehát, amit elmondhatok a sztoridról: fantasztikusan jó, izgalmas, fordulatos, szépen felépített és kidolgozott részletekkel, némi romantikus vonással átszőve. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretik a fantasyt - különösen annak vérfarkasos verzióját. Mindenesetre, tőlem nagy dicséretet kapsz, hiszen aki a korához képest ilyen alapossággal kezd bele egy történetbe, az előtt le a kalappal, drága! Csak így tovább!
5/5

Szereplők: Nos, ennél a résznél legfőképpen három olyan karaktert tudnék kiemelni, akikről érdemes pár szót szólnom, hiszen fontos szerepet játszanak a történetben. 
Az első ilyen természetesen a főhősnőnk, Autumn, akit kislány korában harapott meg Daniel, s azóta titokban gyakran farkasként éli át életének pillanatait. Úgy gondolom, alapvetően egy kedves, aranyos lány, akivel nagyon jól lehet barátkozni, s könnyen át tudjuk érezni a helyzetét, azonosulni tudunk vele. Emellett elszánt, határozott, bátor, s nem riad vissza semmitől a jó ügy érdekében. Szerettei mindig számíthatnak a segítségére, hiszen bármit megtenne értük, csak hogy megvédhesse őket. Valószínűleg nála jobb embert aligha ismerek - nyilván igen, de blogos világban nem -, annyira idealizált, hogy már élethű hatást kelt. Ami a külsejét illeti, tökéletesen tisztában vagyunk, hogy néz ki farkas alakjában, ami fontos, de emberi vonásaival kevésbé vagyunk tisztában. Picit fektess több hangsúlyt ennek a kidolgozására, hiszen nem elég csupán egy kép róla a szereplőknél, el is kell tudnunk képzelni őt egy leírás alapján. Nekem egyébként nagyon szimpatikus karakter, a kedvencem az összes közül.
Lydia, az előre csomagolt vattacukor Autumn legjobb barátnője. Ahogyan ő is jellemezte,mindig életvidám, vicceskedő, pasifaló üzemmódban jár-kel, de emellett természetesen egy kedves, igaz barátnő, akire minden körülmények között számítani lehet. Amikor kiderül előtte Autumn titka, nem árulja el senkinek, és teljesen megértően viselkedik vele, még támogatja is, amennyire tudja. Nagyon ideális szerepe van, jellemileg is nagyon szimpatikus nekem. Autumn után ő a kedvenc karakterem, hiszen vele ellenben ő még külsőre is jobban ki van dolgozva - noha nem farkas. Remélem, ő megmarad emberként, hiszen csak ilyen formátumban tudom elképzelni, de persze mindenhogy szeretném, a sztorit meg végül is te írod, szóval nem befolyásollak.
Legvégül pedig Danielről lehet még pár mondatot ejteni. Gyakorlatilag egy sármos, jóképű, titokzatos fiúval állunk szemben, aki anno megharapta Autumnot is, de nem rosszakaratból, hiszen azóta is próbálja őt védeni, óvni a veszélytől, ami szerinte közeleg, és segíteni szeretne a lánynak a továbbiakban is - mivel elég nyilvánvaló, hogy szereti őt (jaj, de cuki!). 
Összességében nagyjából jól kidolgozott karakterekről beszélhetünk, s ez nem csak a főbb szereplőkre igaz. A mellékszereplőkre is éppen kellő mennyiségű figyelmet szentelsz, az ő egyéniségüket is próbálod építgetni, lásd Cora, Dylan vagy Jana. Mindannyian különböznek, mert felruháztak őket valami egyéni magatartással, s ez nagyon tetszik, mert sokan elfelejtkeznek az ilyenekről. Egyszóval, gratulálok neked, hogy a jól felépített történet mellé még a szereplőidet is sikerült ennyire élethűen visszaadni! Öröm volt olvasni a sztoridat.
5/5

Fogalmazás, stílus: Kezdeném először az "árnyoldallal". A bejegyzések olvasása alatt több helyesírási hibát is észrevettem, azonban nem mind voltak annyira vészesek. Többszöri átolvasás után, esetleg egy béta felfogadásával ezek a problémák könnyen megszüntethetők. Lássuk csak a konkrétumokat:
A prológusban: "- Elmegyek még pár rőzséért. - mondtam Lydiának."
Helyesen ez így hangzik: "- Elmegyek még pár rőzséért - mondtam Lydiának." - Tehát kijelentő mondat után nem kell pontot tenni egy mondatban. 
Ezen kívül néhány vesszőhiba is felfedezhető volt - ez talán a leggyakoribb probléma nálad:
"... majd sarkon fordultam és egyenesen visszafelé igyekeztem." 
Helyesen: "... majd sarkon fordultam, és egyenesen visszafelé igyekeztem." - Hiszen az 'és' szócska elé csak akkor nem kerül vessző, ha felsorolást írunk, de mivel itt tagmondatok elválasztásáról van szó, szükséges az írásjel. 
Az első fejezetben például sok szóismétléssel találkoztam - emlék, álom. Ezeket a szinonima szótár használatával orvosolni lehet. Általa sokkal gördülékenyebb lesz a történet, s talán a szókincsed is fejlődik egy idő után. Ezen kívül, amikor azt a részt írod, hogy lemegy teát készíteni magának, úgy éreztem magamat, mintha egy táviratot olvasnék. "Mondat, stop. Mondat, stop." -> Picit rövid mondatokat írsz, semmi összetettség, amit hiányolok. Nyugodtan játssz a szavakkal, merj hosszabb mondatokat írni, hiszen úgy az igazi. A mondatvégi pontok ugyanis megakadályoznak minket az izgalmas történeted olvasásában. 
A többi fejezetből már nem idéznék, hiszen ott is főként helyesírási, elgépelési és szóismétlési hibákkal lehet találkozni, például: nem kiengették, hanem kiengedték. Nem minden féle, hanem mindenféle. Ezen szavak helyesírásának nézz utána egy picit!
Ezektől eltekintve mindig igyekeztél szépen írni, hogy jól át tudd adni az olvasónak az események varázslatosságát, a pillanatok élményét, ami nagy részben sikerült is. Látszik, hogy komolyan kezdeni szeretnél valami az írással, így előbb utóbb kénytelen leszel picit jobban utánanézni a szabályoknak és bővíteni a szókincsedet. A párbeszédek mondjuk néhol szabálytalanok voltak, de jól érthetőek. A leírásokat picit keveselltem, de ami volt, azokba nem lehet belekötni. Szépek, kidolgozottak, hangulatosak. Már csak ezekért is megéri elolvasni a blogodat!
3/5

Összesen: 17/20
Nagyon sok sikert kívánok Neked a továbbiakban, kedves barátnőm:




4 megjegyzés:

  1. Kimondhatatlanul köszönöm *-* Építő kritika volt, és ennyi dicséretet még nem kaptam. Öröm volt olvasni. Habár szeretek írni, a helyesírás sosem tartozott az erősségeim közé. :3 Próbálok fejlődni és mindenképp javítok a hibákon. Mentségemre szóljon az és-eknél szerintem a problémám egy magyar órai félreértés, mert úgy tűnik a tanár is a felsorolásokra gondolt, nem pedig minden esetre.
    Nem győzöm hangsúlyozni mennyire köszönöm!
    (Kicsit talpnyalóan hangzik ez a köszöngetés, de tényleg jól estek a pozitív szavak. ☺)
    Üdv, Jetta P.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Jettám! :)
      Nagyon szívesen, örömömre szolgált, hogy kritikát írhattam a blogodról :3
      A helyesírás pedig majd javul idővel, nálam is így volt ez anno. :) Szóval emiatt ne aggódj, az "és"-ekre figyelj és minden oké lesz.
      A sorkizárttal pedig nem tudom, mi lehet a baj, sokan panaszkodnak mostanság arra, hogy nem működik túl segítőkészen a blogger... :/
      M. Gin

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a baj, hogy már több helyen, kritikában olvastam ezt a sorkizárt dolgot, de hiába teszem abba, mégis balra igazítja :(

      Törlés

Anaya zatracone-dusze