2015. máj. 15.

Kritika 4# - Egy Senki Naplója

Sziasztok!
Meghoztam a 3. kritikát az Egy Senki Naplója című blogról, melyet Pedro Sierra vezet.
Mivel csak a tartalomról szükséges írnom, nem hoztam nektek látvány képet a blog külsejéről, de a linkre kattintva megtekinthetitek. 

Kezdjünk tehát bele!
Jelen esetben csak a "történetet" és a "fogalmazást, stílust" fogom értékelni, így a maximális pontszám, amit a bejegyzés végén adhatok majd, 10 pont lesz a szokásos 20 helyett, elvégre designt és szereplőket nem veszek bele.

Történet: Nagyon meglepődtem, ugyanis nem akármilyen bloggal van dolgom. A szó szoros értelmében egy naplóról beszélünk, ahogyan azt a cím is feltünteti. A tartalom egésze az író, Pedro Sierra belső érzéseit vetíti ki, így mondhatni megnyilvánul előttünk minden egyes gondolata. Ahogyan megírtad nekünk az előszavaidban, a lapod a saját kérdéseidről és válaszaidról szól, egyfajta lelki tépelődésről, melyet mi is végigkísérhetünk. Érdekesebbnél érdekesebb témákat vetsz fel, és kezded el kifejteni őket, minél pontosabban, hogy mindenki, aki olvassa a blogot, meg tudja érteni. Ezt nagyon díjazom, elvégre az ember alapja a gondolkodás, és te pontosan ezt váltod ki a látogatóidból: merjenek gondolkodni, filozofálgatni az élet nagy kérdéseiről, mert ha tétlenül várnak a válaszra, az nem fog megérkezni...
A Kategóriafelhő oldalra betekintve leírod nekünk, mi mindennel fogod megtölteni nap mint nap blogod bejegyzéseit. Szerintem nagyon ideális, hogy előre ismerteted ezeket, és kategóriákba sorolod, így bárki tud válogatni közöttük az adott témában, ami éppen érdeki. 
Az Elmélkedőben található bejegyzések a te saját véleményedet tükrözik a világgal, egyes témákkal kapcsolatban, s ezeket olvasni igazán elgondolkodtató. Hasznosnak találom, elvégre manapság az efféle fejtörés kiveszett az emberekből, és te igyekszel újra visszaadni nekik ezt a fontos tényezőt.
A Vers-sorok oldalakon általad írt költeményeket, esetleg dalszövegeket (?) találunk. Ez az, ami a leginkább megfogott. Én is imádom a költészetet, a zenét, a papírra vetett gondolkodást, egyszóval: a versírást, ahol a legjobban ki tudja fejezni az ember az érzelmeit - az aktuális gondolatait, a bánatát, az örömét, esetleg csak a tapasztalatát, amit másokkal kíván megosztani. 
A Tört-én-elem kategóriáidban található sztorikban szintén van egyfajta filozófiai alap. Rövid bejegyzések ezek ugyan, de nem a hosszuk számít jelen esetben, hiszen ezek is, akárcsak a többi irományod, gondolkodásra sarkallanak bennünket. Tetszik, ahogyan a leírásokat használod. Minden apró, talán lényegtelen dolgot jellemzel nekünk, ami szerintem nem egy rossz dolog, ha valaki jól használja, és te pontosan ezt teszed: élethűek a leírásaid, de erre a következő pontban fogok kitérni.
Képkockák: igaz, eddig még csak egy fotót tettél fel a blogodra ebben a kategóriában, de jól kiválasztottad. Ha sokáig nézi az ember, megpróbálja szabadjára engedni a fantáziáját, és beleképzelni mindazt, amit csak tud. Tanulságos topik, ajánlani tudom csak, hogy folytasd, mert ez is inspirációként hat másokra. 
A zenés klipedről pedig külön még egy kis bekezdés: szerintem sok ember nem díjazza a rapet, mint stílust, pedig főleg mondanivalóra alapul, tapasztalatra, tanácsokra, amiket mindenképpen meg kell fogadniuk az embereknek, hogy legyen, amin gondolkozzanak, ezáltal igazán éljenek. A dal szövege nagyon tetszik, a zene sem rossz, csak ajánlani tudom azoknak, akik valamilyen szinten szeretik a rapet. Az pedig, hogy magyar, senkit ne tántorítson el!
5/5

Fogalmazás, stílus: Mint már fentebb említettem, nagyon tetszik, ahogyan írsz. Magával ragadó, a szó szoros értelmében: a leírások a történeteknél pazarul sikerültek, nagyon élethűek, ami segít az olvasónak elképzelni képszerűen az adott szituációt. Sokan nem képesek arra, hogy ennyire jól visszaadják a fantázia megjelenését, de neked sikerült. Gratulálok!
A verseidről is néhány szót szólva, ismét, megtisztelő volt olvasni őket. A rímek, a szótagok nagyon jól kijönnek, a szövegük, a tartalmuk pedig egészen el lett találva. Olyan alapvető dolgokról írsz benne, amiket mindenkinek olvasnia, látnia, hallania kellene. A soraidat olvasva gondolatok ezrei indítottak lavinát bennem, amivel kissé sikerült átértékelne néhány dolgot, ami többek között mostanság nyomasztott - igazi gyógyír a léleknek a te irományaidat olvasni!
5/5

Remélem, meg vagy elégedve a kritikával. Igyekeztem mindent őszintén szavakba önteni. És hogy egy tanács se maradjon ki, idebiggyesztek egyet a végére: érdemes mindenképpen folytatni a blogot, mert egyedi, és szerintem egyre több ilyenre lenne szükségük az embereknek, akik a bloggerek világában tevékenykednek. 
Összesen: 10/10
A továbbiakban is sok sikert és megtekintőt kívánok Neked:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze